De enige echte noppenbal
Ontwikkeld door Podologen
Made in europe
De enige echte noppenbal
Ontwikkeld door Podologen
Made in europe

By Team Vital feet, 22 february 2023

Hamertenen

Hamertenen (Digitus malleus)

Wat zijn hamertenen (Digitus malleus)

Goed functionerende teen spieren heb je nodig om balans te houden tijdens staan en lopen, ontstaat er een disbalance in de vorm van de tenen dan kan dit grote gevolgen hebben voor het functioneren van de teen spieren op de voet en houding stabiliteit. Er bestaan drie soorten verkrommingen aan de tenen, klauwtenen, krabbelteen en de bekendste is de hamerteen. 

Oorzaken van hamertenen

Er ontstaat verkorting in de pezen, banden en spieren van de tenen doordat er een andere stand is ontstaan. De stand van de teen kan verschillende oorzaken hebben. de meest voorkomende zijn het stoten en/of trauma oplopen aan de teen, hallux valgus maar reuma en suikerzieke kan ook een ander beeld gaan geven aan de tenen. Te krappen schoenen en zelf de stand van het lichaam is bepalend hoe de tenen zich vormen, de tenen en dus de gehele voet dragen immers jou lichaam tijdens staan en lopen.

Symptomen van hamertenen

De tenen kunnen pijnlijke aanvoelen, opzwellen, eelt, likdoorn ontwikkelen en rood worden. Door de verkrommende stand van de tenen ervaren de meeste mensen pijnklachten bij het dragen van te krappen schoenen. 

Hoe kan vital feet helpen 

  • vijf voetoefening: Versterkende en rekoefening
  • hulpmiddelen: Oefenbal en oefendoek

aanvullend advies:

  • Als je een opmaat gemaakte steunzool heb kan je de vital feet oefeningen met de oefenrol gebruiken.
  • Schoenen met voldoende ruimte bij de tenen en een schoenzool die goed afwikkelt aan de voorzijde, dus niet een te zachte zool maar een rollende zool. een goed voorbeeld is een wandelschoen, deze wikkelt tijdens lopen voelbaar af en ontstaat er minder druk op de tenen tijdens het buigen.

Vervolg van de klacht:

Meestal ontspannen de tenen geleidelijk in enkele weken en/of maanden. maar houd er rekening mee dat de mate van hamerteen per teen verschild. meestal ervaren de mensen na 3/4 weken verbetering in de stand van de tenen. het is belangrijk regelmatige de voet te stretchen en de oefeningen te blijven doen om de teenkracht te vergroten.

Raadpleeg een medische professional of arts als de evt. klachten aanhouden of niet verminderen in enkele weken.

Zijn er vragen? raadpleeg dan onze chat op de website.

 

 

 

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »