De enige echte noppenbal
Ontwikkeld door Podologen
Made in europe
De enige echte noppenbal
Ontwikkeld door Podologen
Made in europe

By Team vital feet, 7 march 2023

Oefening voor hamer en klauwtenen

Waarom is het belangrijk om deze oefening te doen

Deze oefeningen helpen bij het versterken van de spieren in de voet en tenen, waardoor de flexibiliteit wordt vergroot en de symptomen van hamertenen, klauwtenen en krabbeltenen kunnen verminderen. Het is belangrijk om deze oefening regelmatig te doen om de beste resultaten te behalen.

Elke voetoefening 1,5 minuut per voet uitvoeren en probeer minimaal drie oefeningen per dag uit te voeren en vijf oefeningen om het maximale eruit te halen. 

5 oefeningen: 15 minuten per dag

Wat heb je nodig: Oefenbal en oefendoek. 

  • Rekken (zittend of staand): Plaats de oefenbal onder de voet. Rol eerst goed stevig met de bal heen en weer over de voetzool en stop bij het gebied waar de hamertenen beginnen. Druk de bal in en houd de druk gedurende 10 seconden vast.

 

  • Rekken (liggend):Ga op de grond zitten met gestrekte benen en leg de oefendoek over de bal van de voet. Grijp de uiteinden van de oefendoek met beide handen vast en trek de handdoek langzaam naar je toe, terwijl je de voet omhoog brengt en de tenen naar je toe trekt. Houd deze positie 10 seconden vast en ontspan.

 

  • Versterken (mag zittend): Plaats de oefenbal (6 cm) op de grond en probeer de bal op te pakken met je tenen. Herhaal dit tot 3 minuten per voet, tussendoor rust pakken is per voet verschillend. 

 

  • Versterken (staand): Sta op één been en probeer je evenwicht te bewaren terwijl je de tenen van de andere voet omhoog krult en weer ontspant.

 

  • Rekken (zittend):Zit in een comfortabele positie en leg de enkel van de ene voet op de knie van de andere voet. Trek de tenen zachtjes naar achteren en houd deze positie 10 seconden vast.

 

  • Bonus oefening: versterken (staand of zittend): Plaats de voet plat op de grond en spreid de tenen zo ver mogelijk uit elkaar. Houd deze positie 10 seconden vast en ontspan.

Tips en variaties: 

Het is belangrijk om te onthouden dat het doen van oefeningen alleen niet genoeg kan zijn om hamertenen, klauwtenen en krabbeltenen te verminderen te behandelen. Het is ook essentieel om de oorzaken van de stand van de tenen aan te pakken.

  • Probeer zo vaak mogelijk op de dag met de oefenbal te rollen om ontspanning van de teen spieren te genereren
  • Als je een opmaat gemaakte steunzool heb kan je de vital feet oefeningen met de oefenrol gebruiken.
  • Schoenen met voldoende teen ruimte in de hoogte en breedte en een schoenzool die goed afwikkelt aan de voorzijde, dus niet een te zachte zool maar een rollende zool. een goed voorbeeld is een wandelschoen, deze wikkelt tijdens lopen voelbaar af en ontstaat er minder druk op de tenen tijdens het buigen.
  • Probeer stiksels aan de bovenkant van een schoen zo veel mogelijk te vermeiden, deze rekken niet mee.

Voordelen en duur van de oefeningen

Het is belangrijk om deze oefeningen elke dag regelmatig uit te voeren om de tenen sterker en flexibeler te maken en zo de symptomen van hamertenen, klauwtenen en krabbeltenen te verminderen. in de meeste gevallen ontstaat binnen 4/6 weken vermindering. Echter, als er pijn ontstaat, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Zijn er vragen over de oefening? laat het ons weten via de chat

 

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »