De enige echte noppenbal
Ontwikkeld door Podologen
Made in europe
De enige echte noppenbal
Ontwikkeld door Podologen
Made in europe

By Team Vital feet, 7 march 2023

Oefeningen voor het wandelen

Waarom is het belangrijk om deze oefening te doen

Tijdens het wandelen word de voet veel belast en kan het zijn dat je de voet overbelast door een verkeerde wandeltechniek. Voor het wandelen is het verstandig om voetoefeningen te doen, deze kunnen helpen bij het verbeteren van je wandeltechniek en prestaties en er voor zorgen dat je een prettiger wandeling kan maken zonder pijnklachten. 

De uitvoering van de oefening

Elke voetoefening 1,5 minuut per voet uitvoeren en probeer minimaal drie oefeningen per dag uit te voeren en vijf oefeningen om het maximale eruit te halen. 

5 oefeningen: 15 minuten per dag

Wat heb je nodig: Oefenbal of rol en oefendoek.

  • Weerstand (mag zittend): Stevig rollen met de oefenbal of rol onder de voet, om het pijnpunt en de spier te masseren en te ontspannen bij eventuele verkrampingen of ontstekingen. 

 

  • Rekken (staand): Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en rol de enkels naar links en rechts.

 

  • Rekken (staand lopen): Loop langzaam vooruit terwijl je hiel voorzichtig op de grond plaatst en vervolgens je tenen naar beneden duwt voordat je de voet weer plat op de grond zet. Herhaal dit tot 1,5 minuut per voet

 

  • Rekken (staand): Plaats je handen tegen een muur of ander vast oppervlak en zet één voet naar achteren terwijl je de voorste voet voorzichtig naar voren duwt. Houd deze positie 10 seconden vast voordat je van been wisselt.

 

  • Versterken (staand lopen):Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en zet één voet naar voren terwijl je de knie buigt. Houd je achterste knie bijna op de grond terwijl je de voorste been weer rechtzet.

Tips en variaties: 

Het is belangrijk om tijdens het wandelen de volgende oefeningen uit te voeren:

  • Loop op oneffen oppervlakken: Probeer te wandelen op ongelijke oppervlakken, zoals gras, zand of kiezelstenen, om je voeten en enkels uit te dagen en te versterken.

  • Maak gebruik van heuvels: Wandelen op heuvels kan je kuiten, hamstrings en voetgewrichten versterken en uw evenwichtsgevoel verbeteren. Probeer een paar heuvelachtige routes op te nemen in je wandelroutine.

  • Maak gebruik van intervaltraining: Voeg intervaltraining toe aan je wandelingen door af en toe sneller te lopen of heuvels te beklimmen. Dit kan helpen bij het verbeteren van je kracht en uithoudingsvermogen.

Voordelen en duur van de oefeningen

De voetoefeningen voor het wandelen dragen bij aan het beter lopen en je wandelprestaties. En wandelen is een vorm van cardiovasculaire oefening die de gezondheid van je hart en bloedvaten te verbeteren. Door de intervaltraining toe te voegen, kunt je de hartslag verhogen en je cardiovasculaire gezondheid nog meer verbeteren.

Echter, als de er pijn ontstaat tijdens het wandelen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Zijn er vragen over de oefening? laat het ons weten via de chat

 

 

 

 

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »